Kruche i przepyszne ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą to idealna przekąska w ciągu dnia, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Bez wątpienia będą doskonałym wyborem dla miłośników masła orzechowego. Jestem pewna, że znikną w mgnieniu oka 😉 Do przygotowania ciasteczek użyłam gładkiego (smooth) masła orzechowego, ale można też użyć z kawałkami orzechów (crunchy).
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
Składniki (około 35 szt.):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka masła orzechowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki cukru
- 100 g czekolady deserowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą – przygotowanie:
Do miski wsypać cukier i cukier trzcinowy. Następnie dodać masło, masło orzechowe i wszystko utrzeć. Dołożyć jajko oraz żółtko i wymieszać. Potem dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść, aż powstanie jednolita masa. Na koniec wrzucić drobno posiekaną czekoladę i wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą z kulek lekko spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 13 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Wyjdą też w air fryer 🙂 Polecam spróbować jeśli masz