Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą


Kruche i przepyszne ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą to idealna przekąska w ciągu dnia, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Bez wątpienia będą doskonałym wyborem dla miłośników masła orzechowego. Jestem pewna, że znikną w mgnieniu oka 😉 Do przygotowania ciasteczek użyłam gładkiego (smooth) masła orzechowego, ale można też użyć z kawałkami orzechów (crunchy).

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladąCiasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Składniki (około 35 szt.):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą – przygotowanie:

Do miski wsypać cukier i cukier trzcinowy. Następnie dodać masło, masło orzechowe i wszystko utrzeć. Dołożyć jajko oraz żółtko i wymieszać. Potem dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść, aż powstanie jednolita masa. Na koniec wrzucić drobno posiekaną czekoladę i wymieszać.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą z kulek lekko spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 13 minut.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą