Caffe affogato to klasyka kuchni włoskiej i jest to jeden z najłatwiejszych deserów kawowych do zrobienia. Wystarczy gałkę lub dwie lodów waniliowym zalać gorącym espresso, żeby cieszyć się doskonałym smakiem. Z dwóch podstawowych składników wyczarujemy coś wyjątkowego. Przygotowując affogato w zaciszu domowym można poczuć włoski klimat i z pewnością umilić swój dzień. Opcjonalnie można wlać odrobinę likieru Amaretto lub oprószyć wierzch kakao, cynamonem lub startą czekoladą. Jeśli macie ochotę dodajcie bitą śmietanę. Aby affogato wyszło idealne potrzebne są dobrej jakości lody waniliowe, najlepiej domowej roboty 😉 Można też eksperymentować i użyć np. śmietankowych albo orzechowych.
Caffe affogato – kawa z lodami
Składniki na 1 porcję:
- 1 espresso
- 1 – 2 gałki lodów waniliowych
- opcjonalnie: odrobina likieru Amaretto, kakao do oprószenia
Przygotowanie Caffe affogato:
Do małej szklaneczki lub filiżanki nałożyć lody waniliowe, następnie wlać gorące espresso. Opcjonalnie polać odrobiną likieru Amaretto i oprószyć wierzch kakao, cynamonem lub startą czekoladą. Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: