Bruschetta z krewetkami, burratą i pomidorkami to jedna z moich ulubionych przekąsek. Zachwyca smakiem i jest idealnym rozwiązaniem na przyjęcia lub spotkania w gronie najbliższych. Przepyszna! Chrupiące pieczywo, delikatne krewetki, kremowa burrata oraz soczyste pomidorki. Wszystko idealnie się ze sobą komponuje, a każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Miłośnikom śródziemnomorskich smaków polecam też bruschettę z pieczoną papryką i burratą 🙂
Bruschetta z krewetkami, burratą i pomidorkami
Składniki:
- ulubiony chleb (użyłam bułkę paryską)
- 1 burrata
- około 11 dużych krewetek (surowych lub obgotowanych)
- około 200 g pomidorków truskawkowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- sól
- pieprz
Przygotowanie bruschetty:
Krewetki obrać z pancerzy i oczyścić (naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć jelito).
Na patelni rozgrzać oliwę extra vergine i wrzucić oczyszczone krewetki. Smażyć około 2 minut (po 1 minucie z każdej strony). Następnie krewetki przesunąć na bok patelni, w wolne miejsce dołożyć pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i drobno posiekany czosnek. Smażyć około 1 – 2 minuty, aż lekko zmiękną. Na koniec całość pomieszać, doprawić solą oraz pieprzem, dodać natkę pietruszki i wymieszać.
Pieczywo pokroić na kromki i podpiec w piekarniku lub na patelni. Następnie delikatnie skropić oliwą, rozsmarować burratę, położyć krewetki z pomidorkami i polać powstałym sosem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: