Prosta i ciekawie wyglądająca babka „zebra”, którą chyba większość z Was zna. Od bardzo dawna jej nie robiłam, więc… odgrzebałam stary przepis i postanowiłam ją przygotować. Idealna do kawy lub herbaty albo na zbliżającą się Wielkanoc. Z pewnością ozdobi Wasz świąteczny stół 🙂
Składniki:
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka białej oranżady
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na bardzo puszysta masę (prawie do białości). Dodać olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksować tylko do połączenia składników. Następnie wlać oranżadę i ponownie zmiksować do połączenia składników.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Dokładnie wymieszać.
Keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm (mierzona u góry) wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wzdłuż keksówki na środku, wylewać na przemian równy pasek ciasta (po 3-4 łyżki), białego i ciemnego. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego 🙂
chętnie zjadłabym do kawy 🙂 pychotka 🙂
WITAM. Czy można dac zamiast 1 szklanka białej oranżady dać wody niegazowanej?
Oranżadę można zastąpić wodą ale gazowaną.
Mnie wyszła taka ilość ciasta, że wyrosło dużo ponad keksówkę, popękało i po dwóch godzinach pieczenia wyszedł zakalec. Następnym razem wrzucę do średniej tortownicy, może na wiekszej powierzchni się upiecze.
Mi też nie wychodzi. Wielkość blaszki z przepisu jest chyba za mała. Juz 1.5 h piekę I nadal jest mokra. Teraz to mam czarną Górę i przez pelniacia wylewa się mokra masa. Pierwszy raz zepsułam babkę zebrę i do tego nie mam pojęcia dlaczego 🙁
Pewnie ze można
Babka przepyszna, ale podana ilość to za dużo na keksówkę… Z tego przepisu wyszła mi pełna keksówka i około 7 babeczek..