Jabłka pieczone z białą morwą i orzechami włoskimi


Dzisiaj proponuję zdrowy deser dla dzieci i dorosłych, czyli pieczone jabłka nadziewane suszoną morwą, orzechami włoskimi, miodem i cynamonem. Najlepiej smakują w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Spróbujcie! 🙂

Jabłka pieczone z białą morwą

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonej białej morwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Do miseczki wsypać morwę i cynamon. Dodać drobno posiekane orzechy włoskie oraz miód. Wymieszać.

Jabłka umyć, osuszyć, ściąć górną część i usunąć gniazdo nasienne. Wypełnić przygotowanym farszem i przykryć ściętą częścią. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez  30-35 minut. Czas pieczenia zależy od gatunku i dojrzałości jabłek. Najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia. Podawać z gałką lodów waniliowych.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *