Dzisiaj proponuję zdrowy deser dla dzieci i dorosłych, czyli pieczone jabłka nadziewane suszoną morwą, orzechami włoskimi, miodem i cynamonem. Najlepiej smakują w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Spróbujcie! 🙂
Składniki:
- 3 jabłka
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki suszonej białej morwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Do miseczki wsypać morwę i cynamon. Dodać drobno posiekane orzechy włoskie oraz miód. Wymieszać.
Jabłka umyć, osuszyć, ściąć górną część i usunąć gniazdo nasienne. Wypełnić przygotowanym farszem i przykryć ściętą częścią. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od gatunku i dojrzałości jabłek. Najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia. Podawać z gałką lodów waniliowych.
Smacznego 🙂