Ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina, na nim pianka z czarnych winogron bezpestkowych, a także pianka z bitej śmietany. Wierzch udekorowałam polewą czekoladową i winogronami. Całość smakuje nieziemsko! Dodatek czerwonego wina podkręca smak ciasta, dzięki czemu smakuje wyjątkowo i oryginalnie. Bez wątpienia wszystko współgra doskonale 🙂 Ciasto winogronowe z czerwonym winem polecam na podwieczorek do kawy lub herbaty.
Ciasto winogronowe z czerwonym winem
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 50 g czekolady deserowej
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- około 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
Pianka winogronowa:
- 1 kg czarnych winogron bezpestkowych
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 9 łyżeczek żelatyny
Pianka śmietankowa:
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Polewa czekoladowa:
- 25 g czekolady deserowej
- 25 g czekolady mlecznej
- 30 g śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
- winogrona do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe:
Do rondelka wlać olej i dodać połamaną czekoladę. Potem podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić.
Jajko z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej z czekoladą i czerwone wino. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksować.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 22 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25 minut. Ostudzić.
Pianka winogronowa:
Winogrona umyć, osuszyć i przełożyć do kielicha blendera. Zmiksować na gładki mus. Blender musi być mocny, żeby dokładnie zmiksował winogrona. Opcjonalnie można przetrzeć przez sito. Kilka łyżek masy przełożyć do rondelka i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie postawić na gaz i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać zmiksowane winogrona. Delikatnie wymieszać. Następnie kilka łyżek dodać do masy z żelatyną, wymieszać i przełożyć do ubitej śmietany z winogronami, delikatnie wszystko mieszając.
Ostudzone ciasto czekoladowe nasączyć czerwonym winem i wlać mus winogronowy. Wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje.
Pianka śmietankowa:
Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Potem ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i kilka łyżek dodać do ostudzonego mleka z żelatyną. Wymieszać i przełożyć do reszty ubitej śmietany, delikatnie wszystko mieszając. Następnie nałożyć na stężałą piankę winogronową, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki.
Polewa czekoladowa:
W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Potem dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Na koniec gotową polewą polać ciasto i udekorować winogronami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: