Banalnie prosty chłodnik szpinakowy z rukolą i awokado, podany z jajkiem ugotowanym na twardo i uprażonymi pestkami słonecznika. Robi się go błyskawicznie, wystarczy wszystko posiekać i wymieszać. Jest lekki, zdrowy i pyszny. To witaminowa bomba! Spróbujcie też innych chłodników np. ogórkowego z komosą ryżowa i rzodkiewką lub klasyki, czyli z botwinki.
Chłodnik szpinakowy z rukolą, awokado i jajkiem
Składniki:
- około 90 g świeżego szpinaku (2 garście)
- garść rukoli
- 1/2 dużego awokado
- 400 g kefiru
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1-2 szczypty cukru
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- ugotowane jajka
- pestki słonecznika
Chłodnik szpinakowy z rukolą, awokado i jajkiem – przygotowanie:
Szpinak i rukolę drobno posiekać, potem przełożyć do miski. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w drobną kosteczkę i dołożyć do miski. Następnie dodać kefir, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i cukier. Dokładnie wymieszać i doprawić solą, a także pieprzem. Potem schłodzić.
Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
- Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków
- Chłodnik ogórkowy z komosą ryżową i rzodkiewką
- Chłodnik z botwinki
- Zupa z łososiem, ziemniakami i szpinakiem
- Zupa pieczarkowa ze szpinakiem
- Zupa z botwinką i kaszą jaglaną