Sos gribiche


Sos gribiche to klasyczny francuski sos bazujący na jajkach ugotowanych na twardo z dodatkiem korniszonów, kaparów, musztardy i ziół. Trochę przypomina sos tatarski, ale do jego przygotowania nie używa się gotowego majonezu. Wyróżnia się tym, że wytwarzany jest przez emulgowanie ugotowanych i roztartych żółtek z olejem i musztardą. Potem dodaje się resztę składników. Sos gribiche to wyśmienity dodatek do różnego rodzaju mięs, ryb, sałatek, a także warzyw.

Sos gribicheSos gribiche

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • 1 i 1/2 łyżki octu winnego
  •  3 łyżki posiekanych ogórków konserwowych
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego estragonu (lub 1 płaska łyżeczka suszonego)
  • sól
  • pieprz

Sos gribiche – przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, potem oddzielić żółtka od białek.

Do miseczki przełożyć żółtka i przetrzeć je przez drobne sitko. Następnie dodać musztardę, ocet winny, sól, pieprz i wymieszać trzepaczką. Potem wlewać po jednej łyżce oleju ciągle mieszając energicznie trzepaczką, żeby sos się nie rozwarstwił. Dodać posiekane białka jajek i ogórki konserwowe, kapary, natkę pietruszki oraz estragon. Na koniec dokładnie wszystko wymieszać.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Sos gribiche