Sos gribiche to klasyczny francuski sos bazujący na jajkach ugotowanych na twardo z dodatkiem korniszonów, kaparów, musztardy i ziół. Trochę przypomina sos tatarski, ale do jego przygotowania nie używa się gotowego majonezu. Wyróżnia się tym, że wytwarzany jest przez emulgowanie ugotowanych i roztartych żółtek z olejem i musztardą. Potem dodaje się resztę składników. Sos gribiche to wyśmienity dodatek do różnego rodzaju mięs, ryb, sałatek, a także warzyw.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki posiekanych ogórków konserwowych
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego estragonu (lub 1 płaska łyżeczka suszonego)
- sól
- pieprz
Sos gribiche – przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, potem oddzielić żółtka od białek.
Do miseczki przełożyć żółtka i przetrzeć je przez drobne sitko. Następnie dodać musztardę, ocet winny, sól, pieprz i wymieszać trzepaczką. Potem wlewać po jednej łyżce oleju ciągle mieszając energicznie trzepaczką, żeby sos się nie rozwarstwił. Dodać posiekane białka jajek i ogórki konserwowe, kapary, natkę pietruszki oraz estragon. Na koniec dokładnie wszystko wymieszać.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Z czym/do czego podaje sie ten sos?
Do ryb, mięs, sałatek lub warzyw np. szparagów, pieczonych ziemniaków