Syrop dyniowy Pumpkin Spice


Syrop dyniowy Pumpkin Spice to przepyszny, gęsty i aromatyczny syrop z przyprawami korzennymi (cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, wanilia) oraz dodatkiem puree z pieczonej dyni. To nieodłączny składnik znanej i uwielbianej Pumpkin Spice Latte. Doskonały do koktajli mlecznych, lodów, ciast, deserów, naleśników i wielu innych jesiennych słodkości. Jak dla mnie obowiązkowy do zrobienia w sezonie dyniowym.

Przygotowanie domowego syropu dyniowego jest bardzo proste i z pewnością nie znajdziemy w nim niechcianych składników. Kupne syropy zawierają sztuczne dodatki i nie są, aż tak smaczne jak przygotowany z miłością własnoręcznie 🙂

Syrop dyniowy Pumpkin SpiceSyrop dyniowy Pumpkin Spice

Syrop dyniowy Pumpkin Spice – składniki:

  • 1 szklanka purée z pieczonej dyni Hokkaido
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 4 laski cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie syropu dyniowego Pumpkin Spice:

Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do cukru trzcinowego. Wymieszać rozcierając palcami.

Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier trzcinowy z ziarenkami wanilii. Dodać puree z dyni, wyskrobaną laskę wanilii, laski cynamonu, goździki, imbir i gałkę muszkatołową. Wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Ostudzić. Następnie przecedzić przez sitko i przelać do słoiczka lub butelki. Przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

Inspirację do przygotowania syropu dyniowego znalazłam tutaj

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *