Syrop dyniowy Pumpkin Spice to przepyszny, gęsty i aromatyczny syrop z przyprawami korzennymi (cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, wanilia) oraz dodatkiem puree z pieczonej dyni. Przede wszystkim to nieodłączny składnik znanej i uwielbianej Pumpkin Spice Latte. Doskonały do koktajli mlecznych, lodów, ciast, deserów, naleśników, a także wielu innych jesiennych słodkości. Jak dla mnie obowiązkowy do zrobienia w sezonie dyniowym.
Przygotowanie domowego syropu dyniowego jest bardzo proste i z pewnością nie znajdziemy w nim niechcianych składników. Kupne syropy zawierają sztuczne dodatki i nie są, aż tak smaczne jak przygotowany z miłością własnoręcznie 🙂
Syrop dyniowy Pumpkin Spice – składniki:
- 1 szklanka purée z pieczonej dyni Hokkaido
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 4 laski cynamonu
- 1 laska wanilii
- 3 goździki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie syropu dyniowego Pumpkin Spice:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do cukru trzcinowego. Następnie wymieszać rozcierając palcami.
Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier trzcinowy z ziarenkami wanilii. Potem dodać puree z dyni, wyskrobaną laskę wanilii, laski cynamonu, goździki, imbir i gałkę muszkatołową. Wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Ostudzić. Następnie przecedzić przez sitko i przelać do słoiczka lub butelki. Przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
Inspirację do przygotowania syropu dyniowego znalazłam tutaj.
To też może Cię zainteresować: