Stir-fry z kurczakiem, pak choi i grzybami snow fungus


Dzisiaj kuchnia Chińska, a mianowicie stir-fry z kurczakiem, pak choi i grzybami snow fungus. To proste danie z woka przygotujecie bardzo szybko, i do którego z pewnością będziecie wracać.

Do przyrządzenia tej potrawy użyłam grzybów snow fungus (pot. śnieżny grzyb, srebrne ucho, biała galaretka, grzyb chryzantema). Mają jędrną konsystencję oraz neutralny smak i zapach, dzięki czemu świetnie przejmują smaki potraw. Po namoczeniu stają się półprzeźroczyste, wyglądem przypominają koralowce.

snow fungusStir-fry z kurczakiem, pak choi i grzybami snow fungus

Składniki:

  • 2 kapusty pak choi
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 10 g grzybów snow fungus (opcjonalnie grzyby mun)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 dymka (sam szczypior)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • około 3 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sos:

  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka octu ryżowego

Dodatkowo:

  • ugotowany ryż
  • uprażony sezam do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.

Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na paseczki. Dodać sos sojowy, skrobię ziemniaczaną i wymieszać.

Grzyby snow fungus przygotować według przepisu na opakowaniu.

Pak choi pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, szczypior na kawałki (około 4 cm).

W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć na większym ogniu. Przełożyć na talerz. Do tej samej patelni dolać 1 – 2 łyżki oleju, wrzucić drobno posiekany czosnek i pokrojone warzywa: marchewkę, pak choi i cebulę. Podsmażyć mieszając, aż lekko zmiękną ale nadal będą jędrne (około 3 minut). Następnie dodać mięso oraz odsączone i lekko posiekane grzyby snow fungus. Wlać przygotowany sos i mieszając gotować około 1 – 2 minut. Na koniec wrzucić dymkę i wymieszać. Podawać posypane sezamem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Yakisoba

Makaron Chow Mein z kurczakiem i warzywami

Stir-fry z polędwiczką wieprzową, grzybami shiitake i pak choi

Stir-fry z fasolą, kolorową komosą ryżową, polędwiczką i jagodami goji

Pulpeciki po wietnamsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *