Pierogi chyba wszyscy znają i lubią. Mogą być z makiem, owocami, mięsem, warzywami, a także grzybami. Pomysłów na farsz jest tyle, ilu kucharzy. Każdy z nas na pewno ma swoje ulubione. Dzisiaj zrobiłam smażone pierogi szafranowe z rydzami, które są jednymi z moich „najlepsiejszych” 😀 grzybów. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu uzyskały ładny, żółty kolor i delikatny aromat. Po ugotowaniu usmażyłam na masełku i posypałam czerwonym pieprzem. Wyszły niesamowicie smaczne. Polecam 🙂
Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem
Składniki (na około 20 pierogów):
Ciasto na pierogi:
- 1,5 szklanki mąki
- około 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka masła
- 0,08 g szafranu
- szczypta soli
Farsz:
- rydze ( 2 garście)
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- Bulion w kostce (warzywny lub drobiowy) do gotowania pierogów
- czerwony pieprz
Smażone pierogi szafranowe z rydzami – przygotowanie:
Farsz:
Rydze oczyścić, odciąć nóżki, wypłukać, potem osuszyć. Większe kapelusze przekroić.
Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić grzyby, posiekaną cebulę i smażyć przez około 5 minut mieszając. Następnie drobniutko posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i wodę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi:
Do rondelka wlać wrzącą wodę, dodać masło, a także szafran. Potem wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż szafran puści kolor. Gdyby woda za bardzo ostygła przed dodaniem do mąki, należy ją podgrzać.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i stopniowo dolewać szafranową wodę, mieszając. Następnie zagniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Potem nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującego się bulionu. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować około 4 minut na małym gazie.
Ugotowane pierogi usmażyć na maśle, do uzyskania jasno złotego koloru. Na koniec przełożyć na talerz i posypać roztartym czerwonym pieprzem.
Smacznego 🙂
Ależ bym sobie zjadła teraz porcyjkę… Wyglądają niesamowicie apetycznie 🙂
Jak tylko pokażą się rydze to będę lepić 🙂
Zrób koniecznie, nie będziesz żałować 🙂