Pulpeciki w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami
Pulpeciki w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami
Składniki na pulpeciki z suszonymi pomidorami i kaparami:
Pulpeciki:
- 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (lub łopatki)
- 1 bułka kajzerka
- mleko do namoczenia bułki
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sos:
- 300 g śmietany kremówki 30 %
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy oliwnej)
- 1,5 łyżki kaparów
- około 1,5 szklanki bulionu
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pulpeciki:
Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia (kilka minut).
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć.
Do miski przełożyć mięso mielone, zrumienioną cebulkę z czosnkiem i odciśniętą bułkę. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę (najlepiej dłonią) i uformować pulpeciki (wilgotnymi dłońmi).
Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć pulpeciki. Wyjąć na talerz.
Sos:
Na tej samej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażać. Wlać bulion i włożyć obsmażone pulpeciki. Gotować na małym ogniu (pod lekko uchyloną pokrywką) około 15 – 20 minut. Następnie dodać kapary, posiekane suszone pomidory i wlać kremówkę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: