Pulpeciki w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami


Pulpeciki w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami to doskonały wybór na rodzinny obiad. Soczyste pulpeciki zatopione w kremowym i aromatycznym sosie tworzą wyjątkowy smak. Dzięki suszonym pomidorom i kaparom sos śmietanowy jest wyrazisty, po prostu pyszny 🙂

Pulpeciki w sosie z suszonymi pomidorami i kaparamiPulpeciki w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami

Składniki na pulpeciki z suszonymi pomidorami i kaparami:

Pulpeciki:

  • 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej  (lub łopatki)
  • 1 bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 300 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy oliwnej)
  • 1,5 łyżki kaparów
  • około 1,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pulpeciki:

Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia (kilka minut).

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć.

Do miski przełożyć mięso mielone, zrumienioną cebulkę z czosnkiem i odciśniętą bułkę. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę (najlepiej dłonią) i uformować pulpeciki (wilgotnymi dłońmi).

Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć pulpeciki. Wyjąć na talerz.

Sos:

Na tej samej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażać. Wlać bulion i włożyć obsmażone pulpeciki. Gotować na małym ogniu (pod lekko uchyloną pokrywką) około 15 – 20 minut. Następnie dodać kapary, posiekane suszone pomidory i wlać kremówkę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *