Pulpeciki po wietnamsku to soczyste mięsne kuleczki z dodatkiem marchewki w słodkim sosie chili z czosnkiem, a także imbirem. Miłośnikom kuchni azjatyckiej z pewnością będą smakować. Przepis jest prosty i też nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Pulpeciki po wietnamsku podałam z ryżem i prostą surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. Wypróbujecie? 🙂
Składniki na pulpeciki po wietnamsku:
Pulpeciki:
- 750 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
- około 3/4 szklanki wody
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 papryczka chili (lub więcej)
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 pełna łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- ugotowany ryż
- surówka
- sezam do posypania
Przygotowanie pulpecików po wietnamsku:
Pulpeciki:
Do miski przełożyć mięso mielone, posiekaną cebulę, startą na dużych oczkach marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także jajko. Następnie dodać sos sojowy, sos rybny, mąkę kukurydzianą, olej sezamowy, sól i pieprz. Potem dokładnie wyrobić (najlepiej dłonią) i uformować pulpeciki.
Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć pulpeciki. Wlać wodę i dusić na małym ogniu (pod przykryciem) około 8 – 10 minut. Jeśli będzie trzeba, dolać trochę wody.
Sos:
Papryczkę chili przeciąć, usunąć pestki i bardzo drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Potem dodać papryczkę chili, imbir, cukier, ocet ryżowy, sos rybny i wodę. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną zimnej wody i ciągle mieszając wlać do gotującego się sosu. Następnie mieszać, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos będzie za mało słony, dolać jeszcze odrobinę sosu rybnego. Na koniec włożyć pulpeciki i wymieszać, aby oblepiły się sosem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: