Łatwy i szybki placek z mielonymi migdałami i aromatycznymi gruszkami z dodatkiem anyżu i goździków. Całość posypana płatkami migdałowymi. Niestety, pozostało po nim już tylko wspomnienie… Zjedliśmy go nim zdążył ostygnąć 😉 Placek migdałowy z gruszkami to wilgotny i bardzo smaczny wypiek, który umili niejeden podwieczorek.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 3 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dojrzałych gruszek
- malutka szczypta mielonych goździków
- malutka szczypta mielonego anyżu
Dodatkowo:
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
Placek migdałowy z gruszkami – przygotowanie:
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki, dodać goździki oraz anyż i delikatnie wymieszać.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę (przez kilka minut). Dodawać kolejno po jednym jajku, każde miksując około 2-3 minut. Następnie dodać zmielone migdały, śmietanę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Na wierzch rozłożyć plasterki gruszek, całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: