Pizzę kochają chyba wszyscy i każdy z nas dobiera swoje ulubione dodatki. Przygotowana może być na grubym lub cienkim spodzie. Kwestia gustu 😉 Osobiście wolę na cienkim. Dzisiaj proponuję prostą i pyszną pizzę z sosem pomidorowym, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i mascarpone. Jest to wersja bezmięsna, ale można również dodać zaraz po upieczeniu pokrojone prosciutto. Będzie pyszna!
Składniki (na 2 duże pizze):
Ciasto na pizzę:
- 2 szklanki mąki pszennej (luksusowej typ 550)
- 1 szklanka letniej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Sos pomidorowy:
- 250 g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
Dodatkowo:
- około 150 g serka mascarpone
- 1 duża garść rukoli
- około 200 g pomidorków koktajlowych
- 200 g startej mozzarelli
Przygotowanie:
Ciasto na pizzę:
Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wrzucić pokruszone drożdże, posypać je cukrem i zalać letnią wodą. Lekko to w środku wymieszać i posypać odrobiną mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (na około 15 minut). Następnie dodać sól i oliwę. Wszystko razem wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski (około 5-7 minut). Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 10 min.
Sos pomidorowy:
Do rondelka wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę z oliwek, cukier i chili. Gotować przez około 5 minut, następnie doprawić solą.
Placki posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, na wierzch rozłożyć startą mozzarellę. Łyżeczką gdzieniegdzie nałożyć porcje serka mascarpone i poukładać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (skórką do dołu). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec około 10-13 minut.
Na upieczonej pizzy rozłożyć rukolę.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami
Pizza w każdej postaci jest rewelacyjna! 🙂