Naleśniki z serem i truskawkami to pomysł na deser lub słodki obiad. Prosto i pysznie! Zamiast truskawek można użyć innych ulubionych świeżych owoców. Polecam! 🙂
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki (niepełna)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody lub gazowanej wody mineralnej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g zmielonego twarogu półtłustego
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- 4 – 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 %
- około 500 g truskawek
Przygotowanie:
Naleśniki:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej.
Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu.
Nadzienie:
Do miseczki przekładamy twaróg, śmietanę i domowy cukier waniliowy. Rozgniatamy widelcem i mieszamy.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia, kładziemy pokrojone truskawki i zwijamy w rulony. Przed podaniem przekładamy na patelnię z odrobiną masła i podgrzewamy. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami
→ Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym
→ Ryż na mleku kokosowym z truskawkami
→ Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką
Takie naleśniki nigdy się nie znudzą! Do tego cappuccino i można się relaksować 🙂