Domowe lody pomarańczowo – czekoladowe, rewelacyjne o każdej porze roku. Orzeźwiająca pomarańcza i czekolada tworzą przepyszny i oryginalny smak. Własnoręcznie zrobione lody zawsze smakują najlepiej! 😉
Lody pomarańczowo – czekoladowe
Składniki na lody pomarańczowo – czekoladowe:
- 500 g śmietany kremówki 30%
- 4 jajka
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki mleka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g czekolady mlecznej
- 4 duże pomarańcze
- skórka starta z 1 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)
Przygotowanie lodów pomarańczowo – czekoladowych:
Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Następnie masę podzielić na dwie nierówne części.
W rondelku mocno podgrzać mleko i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać aż składniki się połączą, do uzyskania aksamitnej konsystencji. Ostudzić, wymieszać z mniejszą częścią masy i wstawić do lodówki.
Pomarańcze obrać, wyfiletować i przełożyć do kielicha blendera. Bardzo dokładnie zmiksować, dodać skórkę startą z pomarańczy i wymieszać z większą częścią masy.
Do pojemnika przełożyć lody pomarańczowe i wstawić do zamrażarki. Co jakiś czas należy je zmiksować (mniej więcej co 20 – 30 minut). Po około 3 – 4 miksowaniach, gdy masa nie będzie jeszcze zamrożona wyjąć z lodówki masę czekoladową i wlewać łyżką do masy pomarańczowej robiąc esy floresy. Następnie wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: