Lody pomarańczowo – czekoladowe


Domowe lody pomarańczowo – czekoladowe, rewelacyjne o każdej porze roku. Orzeźwiająca pomarańcza i czekolada tworzą przepyszny i oryginalny smak. Własnoręcznie zrobione lody zawsze smakują najlepiej! 😉

Lody pomarańczowo - czekoladowe

Składniki:

  • 500 g śmietany kremówki 30%
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 4 duże pomarańcze
  • skórka starta z 1 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)

Przygotowanie:

Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Następnie masę podzielić na dwie nierówne części.

W rondelku mocno podgrzać mleko i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać aż składniki się połączą, do uzyskania aksamitnej konsystencji. Ostudzić, wymieszać z mniejszą częścią masy i wstawić do lodówki.

Pomarańcze obrać, wyfiletować i przełożyć do kielicha blendera. Bardzo dokładnie zmiksować, dodać skórkę startą z pomarańczy i wymieszać z większą częścią masy.

Do pojemnika przełożyć lody pomarańczowe i wstawić do zamrażarki. Co jakiś czas należy je zmiksować (mniej więcej co 20 – 30 minut). Po około 3 – 4 miksowaniach, gdy masa nie będzie jeszcze zamrożona wyjąć z lodówki masę czekoladową i wlewać łyżką do masy pomarańczowej robiąc esy floresy. Następnie wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Semifreddo orzechowe

Semifreddo dyniowo – pomarańczowe

Semifreddo czekoladowo – kawowe

Sorbet brzoskwiniowy

Lody z serka i mango z kardamonową nutką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *