Tarta rustykalna z czereśniami i kardamonem


Banalnie prosta tarta rustykalna z czereśniami i kardamonem to ciasto, które przygotujecie bez jakiegokolwiek wysiłku i nie wymaga użycia formy. Tarta jest idealnie krucha, pyszna i aromatyczna… 🙂

Tarta rustykalna z czereśniami i kardamonem

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 i 1/2 szklanki wydrylowanych czereśni
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka cukru pudru (jeśli czereśnie są bardzo słodkie to pomijamy)

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę.

Wydrylowane czereśnie mieszamy z kardamonem i cukrem pudrem.  Następnie przekładamy na rozwałkowane ciasto, zostawiając około 3,5 cm brzegu i zawijamy brzegi ciasta na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną

Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem

Tarta migdałowa z gruszkami

Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami

Żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo – gruszkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *