Banalnie prosta tarta rustykalna z czereśniami i kardamonem to ciasto, które przygotujecie bez jakiegokolwiek wysiłku i nie wymaga użycia formy. Tarta jest idealnie krucha, pyszna i aromatyczna… 🙂
Tarta rustykalna z czereśniami i kardamonem
Tarta rustykalna z czereśniami i kardamonem – składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 125 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 i 1/2 szklanki wydrylowanych czereśni
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka cukru pudru (jeśli czereśnie są bardzo słodkie to pomijamy)
Przygotowanie tarty rustykalnej z czereśniami i kardamonem:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę.
Wydrylowane czereśnie mieszamy z kardamonem i cukrem pudrem. Następnie przekładamy na rozwałkowane ciasto, zostawiając około 3,5 cm brzegu i zawijamy brzegi ciasta na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: