Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym, papryką i mozzarellą zapiekane z sosem pomidorowym i startym parmezanem. Przepyszne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Polecam też wypróbować przepis na muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą.
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym, papryką i mozzarellą
Składniki:
Farsz:
- około 20 muszli makaronowych
- 500 g mięsa mielonego (np. szynki, łopatki)
- 2 małe czerwone papryki
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka rozmarynu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 100 g śmietany kremówki 30 %
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- starty parmezan
Muszle makaronowe nadziewane mięsem – przygotowanie:
Farsz:
Muszle makaronowe ugotować al dente i odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną paprykę, oregano, rozmaryn i cynamon. Podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać bulion i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Dodać drobno posiekane papryki i już nie przykrywając, chwilę smażyć aż prawie cały płyn odparuje. Wyłączyć gaz i wrzucić posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną na małe kawałki mozzarellę oraz starty parmezan. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniać ugotowane muszle makaronowe.
Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Następnie dodać krojone pomidory (razem z zalewą!) i rozgnieść je widelcem. Wsypać chili, oregano i posiekane listki z gałązki rozmarynu. Zagotować. Na koniec dodać śmietanę kremówkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Na dno naczynia do zapiekania wylać sos i układać obok siebie nadziewany makaron. Całość posypać obficie startym parmezanem. Zapiekać (bez przykrycia) w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 15 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: