Miękkie ciasteczka dyniowe z imbirem. Nie za słodkie, aromatyczne, wilgotne i w ładnym kolorze. Warto skorzystać z przepisu i wypróbować. Polecam również zerknąć po inspiracje na inne ciasteczka 😉
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni (użyłam Hokkaido)
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 180 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 i 1/2 łyżki suszonego imbiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Miękkie ciasteczka dyniowe z imbirem – przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko i zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę oraz resztę składników. Dokładnie wymieszać. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
cudne ciasteczka