Mazurek z nadzieniem z uprażonych i zmielonych na pastę orzechów włoskich oraz serka mascarpone. Polałam go roztopioną czekoladą i posypałam posiekanymi orzechami. Jeśli zdecydujecie się go przygotować, nie zapomnijcie o uprażeniu orzechów bo to naprawdę robi różnicę. Mazurek z orzechami włoskimi jest pyszny i nie za słodki. Bez wątpienia polecam wypróbować ten wielkanocny wypiek 🙂
Składniki:
Kruchy spód:
- 2 szklanki mąki
- 160 g masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- uprażone i posiekane orzechy włoskie
- 30 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie mazurka z orzechami włoskimi:
Kruchy spód:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, cukier puder i sól. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Potem owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około 34 x 24 cm, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 minut. Studzimy.
Nadzienie:
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Wsypujemy do kielicha blendera i mocno mielimy na gładką pastę. Następnie przekładamy do miseczki i dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy.
Gotowy krem przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy.
Czekoladę gorzką i mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej. Potem dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Na koniec dekorujemy wierzch mazurka i posypujemy orzechami. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: