Kurczak w sosie orzechowym z papryką


Kurczak w sosie orzechowym z papryką to wyjątkowo proste do przygotowania danie i świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Soczyste mięsko i jędrna papryka zatopione w pysznym sosie na bazie masła orzechowego. Polecam! 🙂

Kurczak w sosie orzechowym z paprykąKurczak w sosie orzechowym z papryką

Składniki:

  • 2 duże pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sos orzechowy:

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 szklanka wody
  • pieprz

Dodatkowo:

  • szczypior do posypania

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.

Paprykę pokroić w cienkie paski.

Wszystkie składniki na sos wymieszać (nie musi być dokładnie).

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojone piersi z kurczaka i smażyć mieszając, aż mięso będzie lekko zrumienione. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę i smażyć około 3 – 4 minut (mieszając), aż papryka lekko zmięknie ale nadal będzie jędrna. Następnie wlać sos i chwilkę gotować, aż zgęstnieje. Podawać z ugotowanym ryżem i posiekanym szczypiorem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Spring rolls

Makaron Chow Mein z kurczakiem i warzywami

Omlet po chińsku z tofu i dymką

Stir-fry z kurczakiem, pak choi i grzybami snow fungus

Pulpeciki po wietnamsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *