Domowe masło


Samodzielne zrobienie masła wielu z nas może wydawać się trudne. W rzeczywistości wcale takie nie jest. Wystarczy tłusta śmietana i mikser aby w domowym zaciszu przygotować śmietankowe masełko, które będzie pysznym dodatkiem do chrupiącego pieczywa. Możecie dodać do niego ulubione świeże zioła lub odrobinę czosnku, ja dodałam koperek. Domowe masło jest naprawdę proste do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu. No i oczywiście daje uczucie satysfakcji, że zrobiliśmy je własnoręcznie 😉

Domowe masłoDomowe masło

Składniki (na około 160 g masła):

  • 500 g śmietany kremówki 36 % lub 42 % (im bardziej tłusta tym więcej masła otrzymamy)
  • świeże zioła

Domowe masło – przygotowanie:

Śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Ubijać mikserem tak długo, aż tłuszcz wyraźnie oddzieli się od maślanki. Następnie odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć i opłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do miseczki i dodać posiekane zioła. Wymieszać i uformować dowolny kształt. Schłodzić.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *