Makaron cannelloni nadziewany mięsem mielonym i warzywami (papryką, cukinią i pomidorami), zapiekany z sosem beszamelowym i parmezanem. Pycha! Połączenie doskonałe, szczególnie dla miłośników włoskich smaków. To idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Makaronowe rurki można faszerować różnego rodzaju mięsami, serami lub warzywami. Pomysłów jest mnóstwo! Polecam 🙂
Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami
Składniki:
- około 21 rurek cannelloni
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 duża czerwona papryka
- 1/2 dużej cukinii
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 100 g parmezanu
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, rozmaryn, oregano i szczyptę soli. Lekko podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Dodać drobno pokrojoną paprykę i cukinię, chwilę podsmażać. Następnie dołożyć pomidory z puszki (z zalewą!) i zagotować. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Gotowym farszem wypełnić makaronowe rurki (surowe!) i ułożyć w delikatnie wysmarowanej masłem formie do zapiekania (jedną warstwę!).
Sos beszamelowy:
Na patelni rozpuścić masło (na małym gazie), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolać mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić solą i pieprzem.
Gotowym sosem beszamelowym dokładnie zalać rurki z farszem i posypać startym parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: