Fasolka szparagowa z boczkiem, chrupiącymi grzankami, odrobiną tymianku i posypana startym cheddarem. Prosty i pyszny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Jak wiadomo, fasolka szparagowa jest bogata w wartości odżywcze, witaminy i również bardzo smaczna. Korzystajmy więc z niej póki możemy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można przygotować z niej zupy lub podać najprościej, czyli z cząbrem i bułką tartą.
Fasolka szparagowa z boczkiem, grzankami i cheddarem
Składniki:
- 200 g fasolki szparagowej
- 50 g wędzonego boczku
- 1 kromka pszennego chleba
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka startego cheddara lub parmezanu
- 1 łyżeczka masła
- pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić.
Na dużej patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w kosteczkę kromkę chleba. Zrumienić często mieszając. Przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni usmażyć pokrojony w paseczki boczek. Nie wyłączając ognia dodać odcedzoną fasolkę, posypać tymiankiem, pieprzem i ostrożnie wymieszać. Chwilę podgrzewać. Następnie dodać grzanki i wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać startym cheddarem.
Smacznego
wspaniała fasolka, idealna do zabrania na wynos <3 fasolka teraz smakuje najlepiej <3
Dokładnie
Super, świetny pomysł na niebanalnie przygotowaną fasolkę