Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną


Kuchnia francuska niektórym z nas kojarzy się ze ślimakami lub żabimi udkami, czyli wyrafinowanymi potrawami  w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo różnorodna. Każdy region ma swoje specjały, którymi może się pochwalić. Znane na całym świecie wina, sery, croissanty, desery jak np. crème brûlèe, różnego rodzaju tarty i wiele, wiele… innych.

Kuchnia francuska to nie tylko eleganckie potrawy, to także bardzo proste i smaczne dania. Przykładem tego są tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną, łatwe do przygotowania, które przeniosą Was w kulinarną podróż po Francji. Możecie podać je na śniadanie (dzieci na pewno się ucieszą 😉 ) lub podwieczorek z gałką lodów waniliowych. Skusicie się?

Składniki:

Dodatkowo:

  • maliny
  • borówki
  • bita śmietana
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem. Następnie namoczyć w nich kromki chleba tostowego.

Na patelni rozgrzać masło, włożyć namoczony chleb i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Gotowe tosty przełożyć na talerz i dodać owoce. Całość posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *