Śledzie w sosie tatarskim


Śledzie w sosie tatarskim na pewno będą urozmaiceniem świątecznego stołu. Pasują nie tylko na Wigilię, ale również na inne uroczystości. Wyjątkowo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Do sosu dodałam kapary, jeśli ich nie lubicie, zastąpcie je drobno posiekanymi marynowanymi pieczarkami. Polecam! 🙂

Śledzie w sosie tatarskim

Składniki:

  • 3 duże filety śledziowe (matiasy)
  • 100 g korniszonów
  • 2 łyżki kaparów
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% (lub jogurt naturalny)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę, dwukrotnie zmieniając wodę. Jeśli nadal będą za słone, płuczemy je jeszcze raz. Następnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 2 cm kawałki.

Korniszony drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Następnie dokładnie mieszamy z pokrojonymi śledziami.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sos tatarski z kaparami

Śledzie korzenne

Sałatka z buraków i śledzi

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi

Śledzie korzenne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *