Semifreddo dyniowo – pomarańczowe


Dzisiaj włoski deser lodowy z dodatkiem musu z dyni i pomarańczy. Rewelacyjny! Semifreddo jest przepyszne, bogate w smaku, puszyste i nie ma problemu z jego pokrojeniem. Najsmaczniejsze jest na wpół zamrożone, jestem pewna, że Was oczaruje 🙂 Do przygotowania tego deseru nie potrzeba maszyny do lodów i nie trzeba ich mieszać w zamrażarce. Zróbcie koniecznie!

Semifreddo dyniowo - pomarańczowe

Semifreddo dyniowo - pomarańczowe

Składniki:

  • 500 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 szklanka musu z dyni hokkaido*
  • skórka starta z 1 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego „Winiary”

Dodatkowo:

  • wyfiletowana pomarańcza do dekoracji

Przygotowanie:

∗Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.

Dwie małe (20 cm x 9 cm) keksówki wyłożyć folią spożywczą. Użyłam aluminiowych, jednorazowych (nie trzeba wykładać folią).

Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając.

Śmietanę kremówkę ubić z dwoma łyżkami cukru pudru i wymieszać z masą. Następnie masę podzielić na dwie nierówne części. Do mniejszej części dodać mus z dyni, jedną łyżkę cukru pudru, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać.

Wzdłuż keksówki na środku, wylewać na przemian równy pasek masy (po 4 łyżki), białej i żółtej. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na noc. Jak lody lekko się przymrożą wierzch udekorować wyfiletowaną i pokrojoną pomarańczą. Ponownie wstawić do zamrażarki.

Smacznego 🙂

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl




To też może Cię zainteresować:

Semifreddo czekoladowo – kawowe

Semifreddo z malinami i orzechami nerkowca

Smażone lody szpinakowe z wafelkami Lusette

Lody pistacjowe

Lody czekoladowe z nadzieniem orzechowo – miodowym


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Semifreddo dyniowo – pomarańczowe