Dzisiaj włoski deser lodowy z dodatkiem musu z dyni i pomarańczy. Rewelacyjny! Semifreddo jest przepyszne, bogate w smaku, puszyste i nie ma problemu z jego pokrojeniem. Najsmaczniejsze jest na wpół zamrożone, jestem pewna, że Was oczaruje 🙂 Do przygotowania tego deseru nie potrzeba maszyny do lodów i nie trzeba ich mieszać w zamrażarce. Zróbcie koniecznie!
Składniki:
- 500 g śmietany kremówki 30 %
- 1 szklanka musu z dyni hokkaido*
- skórka starta z 1 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego „Winiary”
Dodatkowo:
- wyfiletowana pomarańcza do dekoracji
Przygotowanie:
∗Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.
Dwie małe (20 cm x 9 cm) keksówki wyłożyć folią spożywczą. Użyłam aluminiowych, jednorazowych (nie trzeba wykładać folią).
Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając.
Śmietanę kremówkę ubić z dwoma łyżkami cukru pudru i wymieszać z masą. Następnie masę podzielić na dwie nierówne części. Do mniejszej części dodać mus z dyni, jedną łyżkę cukru pudru, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać.
Wzdłuż keksówki na środku, wylewać na przemian równy pasek masy (po 4 łyżki), białej i żółtej. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na noc. Jak lody lekko się przymrożą wierzch udekorować wyfiletowaną i pokrojoną pomarańczą. Ponownie wstawić do zamrażarki.
Smacznego 🙂
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
To też może Cię zainteresować:
→ Semifreddo czekoladowo – kawowe
→ Semifreddo z malinami i orzechami nerkowca
Niesamowity deserek, piekne kolory i wyobrazam sobie ten smak. Pycha 🙂