Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem i miętą


Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem naturalnym „Apetina” i świeżą miętą to pyszny pomysł na deser lub słodki obiad. Połączenie jabłko-mięta tworzy niepowtarzalny duet, który idealnie ze sobą współgra. Najlepiej użyć jabłek twardych i słodko-kwaśnych np. jonagold lub szara reneta. Polecam 🙂

 

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki (niepełna)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • szczypta soli

Nadzienie:

Przygotowanie:

Naleśniki:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej.

Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno.  Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu.

Nadzienie:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy domowy cukier waniliowy, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Smażymy na małym ogniu, aż zmiękną ale nadal będą jędrne (kilka minut, w zależności od gatunku jabłek). Gdy będą prawie gotowe, zdejmujemy pokrywkę aby nadmiar soku odparował.

Gotowe jabłka łączymy z serkiem „Apetina”, posiekaną miętą i mieszamy. Ewentualnie dodajemy więcej cukru. Przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki.

Smacznego 🙂


Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem i miętą