Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą


 

Mazurek jest jednym z najbardziej lubianych i tradycyjnych wypieków, które goszczą na wielkanocnych stołach. Oprócz serników i babek cieszy się ogromną popularnością. To niziutkie ciasto jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale też proste do przygotowania. Dzisiaj przygotowałam mazurek z masłem orzechowym, lekko posiekanymi fistaszkami, suszonymi daktylami i polewą czekoladową. Pycha! 🙂 Po inne wielkanocne przepisy zapraszam tutaj 😉

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 160 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego

Nadzienie:

  • 200 g masła orzechowego (gładkie)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych
  • około 13 suszonych daktyli

Polewa czekoladowa:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około 34 x 24 cm, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 – 30 minut. Studzimy.

Nadzienie:

Masło orzechowe miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną kremówką. Następnie rozsmarowujemy na upieczonym cieście, posypujemy lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi i posiekanymi daktylami. Delikatnie dociskamy.

Polewa czekoladowa:

W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamane czekolady i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Studzimy i polewamy wierzch mazurka. Schładzamy.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Mazurek czekoladowo – orzechowy

Mazurek czekoladowo – marcepanowy

Mazurek z makiem i bakaliami




 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *