Hummus


Hummus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini, odrobiny oliwy, soku z cytryny, kminu rzymskiego i czosnku. Hummus jest zdrowy, prosty do przygotowania, pyszny i idealny na kanapki. Można użyć go również jako dip. Myślę, że w niejednym domu zrobił furorę 😉 Z ciecierzycy przygotujemy mnóstwo pysznych potraw np. placuszki lub marokańską zupę Harirę. Zróbcie koniecznie!

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (425 ml)
  • 2 pełne łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przełożyć do pojemnika blendera. Dodać resztę składników i zmiksować na gładką pastę. Jeżeli hummus będzie za gęsty należy dodać odrobinę zalewy z ciecierzycy lub wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy hummus skropić oliwą z oliwek i posypać natką pietruszki.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Tahini

Placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i serem feta

Harira

Pasta z ciecierzycy i twarogu

 

 




 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Hummus