Deser bananowo-porzeczkowy


Pyszne galaretki na bazie soku bananowego i soku z czarnych porzeczek. Połączenie bananów i czarnych porzeczek uwielbiam… Najczęściej łączę te dwa składniki przygotowując dwuwarstwowy koktajl, który przy okazji polecam spróbować 🙂 Pomyślałam, że równie smaczny będzie z nich deser. I nie myliłam się! Pycha 🙂

Składniki:

Galaretka bananowa:

  • 2 szklanki nektaru bananowego „Hortex”
  • 3 łyżeczki żelatyny

Galaretka z czarnej porzeczki:

  • 2 szklanki nektaru z czarnych porzeczek „Hortex”
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • czarna porzeczka do przybrania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do rondelka wlać około 1/4 szklanki nektaru bananowego i wsypać żelatynę. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewać, aż do rozpuszczenia  żelatyny (nie wolno zagotować!). Wyłączyć gaz i wlać pozostały nektar bananowy. Wymieszać.

Tak samo postąpić z nektarem z czarnych porzeczek.

Do salaterek przelać trochę bananowej galaretki i wstawić do lodówki aby stężała (salaterki mają być lekko przechylone). Następnie wlać trochę galaretki z czarnych porzeczek i również przechylić. Czynność powtórzyć.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i udekorować nią desery. Można też posypać czarną porzeczką.

Smacznego 🙂


Mój dzień z Hortex




Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *