Churros


Kolejny pomysł na „Tłusty czwartek”. Tym razem są to churros, czyli pączki hiszpańskie, które przygotowuje się z ciasta parzonego i smaży na głębokim tłuszczu. Są dość tłuste, ale w taki dzień można  przymknąć na to oko 😉 Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku i podane z roztopioną czekoladą… Pycha! Nie sposób się im oprzeć 😉 Jeśli jeszcze ich nie jedliście, zróbcie koniecznie.

Churros

Składniki:

Churros:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 80 g masła
  • 2 łyżki cukru

Sos czekoladowy:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 150 g śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

  • olej
  • cukier puder

Przygotowanie:

Churros:

Zagotować wodę z masłem i cukrem. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać kawałki ciasta na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Obcinać nożyczkami. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, następnie odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Sos czekoladowy:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym

Szybkie mini pączki serowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *