Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z dodatkiem marchewki, pietruszki i ziaren słonecznika. To świetna alternatywa dla mięsnych pasztetów. Przepyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Kroi się go idealnie i gładko rozsmarowuje na pieczywie. Jak dla mnie… pasztet genialny! 🙂
Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Wegański pasztet z soczewicy i kaszy – składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 średnia marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- około 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 – 7 łyżek sosu sojowego
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie pasztetu z soczewicy i kaszy:
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Kaszę jaglaną ugotować (lekko rozgotować).
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane cebule. Zeszklić. Dodać posiekany czosnek, obraną i pokrojoną w kostkę (lub plasterki) marchewkę i pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przez chwilę podsmażać, następnie wlać bulion i dusić na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości warzyw, aż płyn odparuje. Liście laurowe i ziele angielskie wyjąć.
Do kielicha blendera przełożyć ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, zawartość patelni, ziarna słonecznika i sos sojowy. Zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Ostudzić i schłodzić w lodówce.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: