Tort bezowy z czekoladą i malinami


Przepyszny tort bezowy przełożony bitą śmietaną, serkiem mascarpone i malinami. Dzięki gorzkiej czekoladzie blaty bezowe nie są za słodkie, a całość po prostu rozpływa się w ustach. Śmiem twierdzić, że tort jest doskonały! 🙂 Idealny na każdą okazję i zapewniam, że zniknie w mgnieniu oka 😉

Tort bezowy z czekoladą i malinami

Składniki:

Blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • około 500 g malin

Przygotowanie:

Blaty bezowe:

Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.

Białka ubić z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie czekoladę rozlać na białkach i wymieszać robiąc tylko jeden, dwa ruchy. Nałożyć na narysowane koła i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia.

Krem:

Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Dodać około 3/4 malin i delikatnie wymieszać.

Na jednym blacie bezowym rozprowadzić krem i przykryć drugim. Na wierzch rozłożyć resztę malin. Schłodzić.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi

Bezy czekoladowe z kremem kawowym

Szarlotka z bezą (pianką)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 komentarzy do “Tort bezowy z czekoladą i malinami