Przepyszny tort bezowy przełożony bitą śmietaną, serkiem mascarpone i malinami. Dzięki gorzkiej czekoladzie blaty bezowe nie są za słodkie, a całość po prostu rozpływa się w ustach. Śmiem twierdzić, że tort jest doskonały! 🙂 Idealny na każdą okazję i zapewniam, że zniknie w mgnieniu oka 😉
Składniki:
Blaty bezowe:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- około 500 g malin
Przygotowanie:
Blaty bezowe:
Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.
Białka ubić z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie czekoladę rozlać na białkach i wymieszać robiąc tylko jeden, dwa ruchy. Nałożyć na narysowane koła i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia.
Krem:
Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Dodać około 3/4 malin i delikatnie wymieszać.
Na jednym blacie bezowym rozprowadzić krem i przykryć drugim. Na wierzch rozłożyć resztę malin. Schłodzić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi
Wygląda lekko i pysznie 🙂 A bezę uwielbiamy!!
Czy mozna piec dwie blachy od razu w jednym piekarniku? Dopiecze sie wszystko?
Można. W razie gdyby piekarnik nie piekł równo i beza na wyższej półce zaczynała z wierzchu się spiekać, a dolna beza od spodu to w trakcie pieczenia zamienić blaszki.
Zrobiłam i jest PYSZNY! Dziękuję za przepis ☺
Polecam się 😉
Zrobiłam , czekam na opinie najblizszych .
Napisz proszę jak ustawić piekarnik góra dół czy termoobieg i jakie temp .
Pozdrawiam
Zawsze piekę góra i dół. Temperatury podałam w przepisie. Pozdrawiam 🙂
Domownicy i znajomi byli zgodni – pychotka . Bardzo dziekuje .
Cieszę się, że smakowało 🙂
Czy do ubijania bezy nie dodaje się na końcu octu lub soku z cytryny?
Nie jest to konieczne.
Nie można miksować śmietanki z mascarpone razem,bo się nie ubije i zważy !Najpierw należy ubić śmietankę ,a potem dodać serek .
Można, ale serek mascarpone i śmietanka muszą być mocno schłodzone. Wtedy się nie zważy 🙂
bzdura zawsze tak robie tzn razem ubijam
Czy białka od razu ubijamy z mąką ziemniaczaną?
Nie dodajemy jej na końcu?
Można od razu.
Witam serdecznie! Dzis bede piekl Pani tort! Juz nie moge sie doczekac! Kocham piec!
PYTANIE: Czy mozna uzyc mrozonych malin?
Z gory uprzejmie dziekuje za porade,
TJ
Można, ale trzeba je rozmrozić i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pozdrawiam 🙂