Sezon na truskawki w pełni, więc przygotowałam tartę na kruchym, maślanym spodzie z kremem budyniowym, serkiem mascarpone i truskawkami. Tarta wyszła pyszna, niestety… szybko znikła 😉
Tarta z kremem waniliowym i truskawkami
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 140 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Krem waniliowy:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 250 g serka mascarpone
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
- około 1/2 kg truskawek
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i wylepiamy formę do tarty o średnicy 27 cm i wysokości 3,5-4 cm. Nakłuwamy spód widelcem, wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy ryż, fasolę lub specjalne kulki, które obciążą ciasto. Następnie podpiekamy około 13 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy przez około 15 minut.
Krem waniliowy:
Mąkę, cukier, żółtka, ziarenka wyskrobane z laski wanilii (laski nie wyrzucamy) i 1 szklankę mleka miksujemy. Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z odłożoną laską, zmniejszamy ogień na najmniejszy i powoli dolewamy zmiksowane składniki przez cały czas mieszając. Gotujemy na najmniejszym ogniu ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Schładzamy, dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładki krem.
Upieczoną tartę wypełniamy kremem, na wierzch układamy przekrojone na pół truskawki. Schładzamy.
Smacznego 🙂