Tahini (tahina) to pasta z uprażonych nasion sezamu i jest nieodłącznym składnikiem np. hummusu, baba ganoush. Można kupić ją w sklepach z orientalną żywnością. Ale po co? Przecież bez wysiłku można przygotować ją samemu w domu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dressingów, sosów i ciast. Pomysłów na jej wykorzystanie jest mnóstwo, wystarczy trochę inwencji twórczej 😉 Prażąc sezam należy tylko pamiętać aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Potrzeba też trochę cierpliwości przy miksowaniu ręcznym blenderem, dopiero po dłuższym czasie pasta stanie się gładka. Najlepiej sprawdzi się mocny blender kielichowy. Polecam 🙂
Składniki:
- 1 szklanka sezamu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Przygotowanie:
Sezam partiami prażyć na suchej patelni, aż stanie się lekko złoty. Następnie przełożyć do kielicha blendera i dodać oliwę z oliwek. Miksować tak długo, aż pasta stanie się gładka i aksamitna. Gotową pastę przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂