Tagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i kremowym sosem z gorgonzoli… Pycha ! Spróbujcie 🙂
Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą
Składniki:
- 300 g tagliatelle
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 3 ząbki czosnku
- 200 g szpinaku (użyłam mrożonego, rozdrobnionego)
- 200 g gorgonzoli
- 400 ml. śmietanki 18%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody.
2. Makaron ugotować al dente.
3. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego w kosteczkę kurczaka, posolić go i smażyć na dużym ogniu, aż się lekko zarumieni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażać. Zmniejszyć gaz na najmniejszy, dodać szpinak i dolać śmietankę. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać 3/4 pokrojonej gorgonzoli i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do sosu i delikatnie wymieszać. Gotowe danie nałożyć na talerz i udekorować resztą pokrojonej w kosteczkę gorgonzoli.
Smacznego 🙂
Najpyszniejsze obiady to właśnie takie 🙂
Przy tym podanie schludne i niezwykle apetyczne :0
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję 🙂
Super, najlepszy oryginalny przepis.