Pyszne i efektowne szyszki czekoladowo – piernikowe bez wątpienia będą zachwycającą dekoracją świątecznego stołu. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować jadalne szyszki wyglądające jak prawdziwe 😉 Przepis jest naprawdę prosty, dlatego do ich przygotowania warto zaangażować dzieci, na pewno sobie poradzą i kreatywnie spędzą czas.
Bazą szyszek są zmiksowane pierniczki z dodatkiem serka mascarpone oraz roztopionej czekolady deserowej. Z powstałej masy lepi się stożki, następnie z płatków śniadaniowych czekoladowych w kształcie muszelek tworzy się łuski. Gotowe szyszki należy schłodzić i przed podaniem delikatnie oprószyć cukrem pudrem, który świetnie imituje śnieg. Całość stanowi idealny świąteczny deser, przyciągający wzrok biesiadników.
Szyszki czekoladowo – piernikowe
Składniki na 7 dużych szyszek:
- 240 g pierniczków (użyłam Katarzynki w ciemnej czekoladzie)
- 125 g serka mascarpone
- 100 g czekolady deserowej (50 % kakao)
Dodatkowo:
- płatki śniadaniowe czekoladowe muszelki
- cukier puder do oprószenia
Jak przygotować szyszki czekoladowo – piernikowe?:
Czekoladę deserową roztopić w kąpieli wodnej.
Pierniczki rozdrobnić blenderem, aby miały konsystencję piasku. Przełożyć do miseczki. Następnie dodać serek mascarpone i roztopioną czekoladę. Potem dokładnie wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aż masa nieco bardziej zgęstnieje.
Schłodzoną masę wyjąć i formować stożki. Następnie wbijać płatki śniadaniowe, zaczynając od dołu lub góry, tworząc szyszkę. Mi osobiście było łatwiej od góry, ale zróbcie jak wam wygodniej. Istotne jest też, aby płatki wbijać naprzemiennie. Na koniec gotowe szyszki czekoladowo – piernikowe schłodzić. Przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem imitującym śnieg.
Smacznego 🙂
Pomysł na kształt szyszek znalazłam tutaj.
To też może Cię zainteresować: