Surówka z kapusty pekińskiej, pora i marchewki z dodatkiem koperku to bardzo smaczny dodatek do obiadu. Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego, surówka będzie mniej kaloryczna. Przygotujecie ją w mgnieniu oka 😉
Surówka z kapusty pekińskiej, pora i marchewki
Składniki:
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- 1/2 pora
- 1 duża marchewka
- 2 pełne łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej, pora i marchewki:
Kapustę pekińską cienko poszatkować i przełożyć do miski.
Pora umyć, odciąć część z korzeniem oraz zielonymi liśćmi. Przekroić wzdłuż, cieniutko pokroić i przełożyć do miski z kapustą. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę, posiekany koperek, majonez, śmietanę, sok z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: