Dzisiaj ekspresowe rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem na podwieczorek lub słodkie śniadanie. Przepyszne, mięciutkie i szybko znikają 😉 Robię je z tego przepisu od lat i zawsze wychodzą. Ciasto jest elastyczne i łatwo się wycina. Można nadziewać je dżemem, powidłami, czekoladą lub owocami. Niezależnie od nadzienia, będą pyszne. Bardzo polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 250 g masła
- 250 g białego sera (koniecznie mielonego!)
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- śliwki
- cynamon
- cukier puder
Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem – przygotowanie:
Śliwki przeciąć na pół i usunąć pestki. Dodać około 1/2 łyżeczki cynamonu i wymieszać.
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miseczki i zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na 2 części i podsypując mąką rozwałkować na kształt koła (około 3 mm), każde koło pociąć na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć śliwkę i zwinąć zaczynając od szerokiego końca. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
coś pysznego 🙂
Dziękuję 🙂
Urocze maleństwa 🙂 Przepis do zapamiętania 🙂
Czy masło ma być zimne? Ile gram mąki tj?
Masło w temperaturze pokojowej. Około 270 gram mąki, ale radzę odmierzyć szklanką (250 ml).