Kolejny przepis, który kojarzy mi się z moją mamą. Różnego rodzaju pieczenie były nieodzownym elementem Świąt i zawsze gościły na naszym stole. Pieczona łopatka z dużą ilością czosnku, schab z suszonymi morelami i śliwkami czy też dziczyzna. Dzisiejsza propozycja to pieczona rolada ze schabu z wędzonym boczkiem i botwinką, która sprawdzi się nie tylko od Święta, ale również na obiad lub na zimno na kanapki. Zróbcie koniecznie! 🙂
Pieczona rolada ze schabu z boczkiem i botwinką
Składniki:
- 1200 g schabu bez kości
- 100 g surowego wędzonego boczku (cieniutkie plasterki)
- 1 mały pęczek botwinki (lub 1/2 dużego)
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżka majeranku
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- olej do wysmarowania mięsa
- sznurek
- rękaw do pieczenia
Pieczona rolada ze schabu z boczkiem i botwinką – przygotowanie:
Liście botwinki umyć i osuszyć, ogonki oderwać.
Schab umyć i osuszyć. Ostrym nożem rozciąć tak, aby powstał duży płat mięsa. Potem doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Na całej jednej stronie ułożyć plasterki boczku, a na nim liście botwinki. Następnie mięso ciasno zwinąć, tworząc roladę. Owinąć sznurkiem. Natrzeć olejem, majerankiem i suszonym czosnkiem. Przełożyć do rękawa do pieczenia, na wierzchu mięsa położyć liście laurowe i ziele angielskie. Zacisnąć końce tak, aby postał „wielki cukierek” i wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyjąć z lodówki i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny. Następnie rozciąć folię i piec jeszcze około 15 minut, aby mięso się przyrumieniło.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: