Naleśniki z twarożkiem dyniowym i pomarańczami to pomysł na pyszne śniadanie, deser lub słodki obiad. Ciężko się od nich oderwać! Słodycz dyni i świeżość pomarańczy to smaki, które doskonale nawzajem się uzupełniają. Z pewnością pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli 🙂
Naleśniki z twarożkiem dyniowym i pomarańczami
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki (niepełna)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody lub gazowanej wody mineralnej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g zmielonego twarogu półtłustego (użyłam z wiaderka)
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
- skórka starta z 1/2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)
Dodatkowo:
- 1 – 2 wyfiletowane i pokrojone pomarańcze
- 3 łyżki orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni i posiekanych)
- syrop klonowy
Przygotowanie naleśników z twarożkiem dyniowym i pomarańczami:
Naleśniki:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę więcej mąki.
Patelnie teflonową rozgrzewamy (możemy ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Następnie smażymy z dwóch stron na średnim ogniu.
Nadzienie:
Do miseczki przekładamy twaróg, dodajemy puree z dyni, cukier puder, a także skórkę z pomarańczy. Potem dokładnie wszystko mieszamy.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia i składamy w trójkąty lub zwijamy w rulony. Przed podaniem przekładamy na patelnię z odrobiną masła i podgrzewamy. Następnie przenosimy na talerze, polewamy syropem klonowym, dekorujemy cząstkami pomarańczy i posypujemy orzechami włoskimi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
- Naleśniki z kremem jaglanym i pomarańczami
- Naleśniki z serem i truskawkami
- Naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami
- Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką
- Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem i miętą
- Naleśniki
- Zapiekane naleśniki czekoladowe z migdałowym twarożkiem i czereśniami