Miso-shiru to tradycyjna japońska zupa przygotowywana na bazie bulionu dashi i pasty miso, czyli sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Występują różne rodzaje past miso, ale najbardziej znanymi są: shiro miso (biała pasta miso), aka miso (czerwona pasta miso) i awase miso (mieszana pasta miso). Różnią się kolorem, smakiem i długością procesu fermentacji. Należy pamiętać, aby nigdy nie gotować miso, ponieważ utraci smak. Wybór i ilość pasty należy dostosować do własnych preferencji. Miso-shiru Japończycy jedzą prawie każdego dnia z różnymi składnikami, w zależności od regionu, pory roku i upodobań. Smak i zapach zupy jest specyficzny, dlatego też nie każdemu musi smakować. Spróbujecie? 🙂
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 l bulionu dashi
- 2-3 łyżki pasty miso
- 200 g jedwabistego tofu
- około 10 g suszonych wodorostów wakame
- szczypiorek
Przygotowanie:
Glony wakame zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 10 minut, aż zwiększą swoją objętość.
Podgrzewamy bulion dashi i dodajemy pastę miso rozprowadzoną kilkoma łyżkami gorącego dashi. Mieszamy i NIE dopuszczamy do zagotowania! Wyłączamy gaz, dodajemy pokrojone w kostkę tofu jedwabiste.
Do miseczek wkładamy odcedzone glony wakame i zalewamy zupą miso. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego 🙂