Mini serniczki czekoladowo – pomarańczowe z kremem dyniowym z pewnością będą strzałem w dziesiątkę. Zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Połączenie czekolady i pomarańczy nigdy nie zawodzi, a dodatek kremu dyniowego sprawia, że mini serniczki bez wątpienia stają się prawdziwą ucztą dla podniebienia 🙂
Mini serniczki czekoladowo – pomarańczowe z kremem dyniowym
Składniki na około 14 mini serniczków:
Kruchy spód:
- 120 g kruchych ciastek kakaowych
- 45 g masła
Czekoladowo – pomarańczowa masa serowa:
- 600 g twarogu mielonego
- 2 jajka
- 100 g czekolady deserowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 50 g śmietany kremówki 30 %
- 20 g budyniu czekoladowego (bez cukru)
- skórka starta z 1 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)
Krem dyniowy:
- 500 g serka mascarpone
- 1 szklanka puree z dyni
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- około 25 g startej czekolady deserowej (lub np. oprószyć kakao)
Jak przygotować mini serniczki czekoladowo – pomarańczowe?:
Kruchy spód:
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub przygotować sztywne papilotki.
Ciastka zmiksować albo włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem lub przejechać wałkiem. Potem wymieszać z roztopionym masłem (powstanie konsystencja mokrego piasku), rozdzielić pomiędzy papilotki i docisnąć np. kieliszkiem.
Czekoladowo – pomarańczowa masa serowa:
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (ale nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie odstawić do przestudzenia.
Do miski przełożyć twaróg, jajka, cukier puder, wsypać budyń czekoladowy, startą skórkę z pomarańczy, a także dodać roztopioną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników, ale nie dłużej. Potem gotową masę przelać do papilotek, na spód z ciasteczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 30 minut. Następnie ostudzić i schłodzić w lodówce.
Krem dyniowy:
Puree z dyni, a także serek mascarpone przed ubiciem muszą być mocno schłodzone.
Wszystkie składniki przełożyć do miski i ubijać do uzyskania gęstego kremu. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i udekorować serniczki. Na koniec wierzch posypać startą czekoladą deserową. Potem schłodzić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: