Mini serniczki czekoladowo – pomarańczowe z kremem dyniowym


Mini serniczki czekoladowo – pomarańczowe z kremem dyniowym z pewnością będą strzałem w dziesiątkę. Zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Połączenie czekolady i pomarańczy nigdy nie zawodzi, a dodatek kremu dyniowego sprawia, że mini serniczki bez wątpienia stają się prawdziwą ucztą dla podniebienia 🙂

Mini serniczki czekoladowo - pomarańczowe z kremem dyniowym

Mini serniczki czekoladowo – pomarańczowe z kremem dyniowym

Mini serniczki czekoladowo - pomarańczowe z kremem dyniowym

Składniki na około 14 mini serniczków:

Kruchy spód:

  • 120 g kruchych ciastek kakaowych
  • 45 g masła

Czekoladowo – pomarańczowa masa serowa:

  • 600 g twarogu mielonego
  • 2 jajka
  • 100 g czekolady deserowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 50 g śmietany kremówki 30 %
  • 20 g budyniu czekoladowego (bez cukru)
  • skórka starta z 1 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)

Krem dyniowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • około 25 g startej czekolady deserowej (lub np. oprószyć kakao)

Jak przygotować mini serniczki czekoladowo – pomarańczowe?:

Kruchy spód:

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub przygotować sztywne papilotki.

Ciastka zmiksować albo włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem lub przejechać wałkiem. Potem wymieszać z roztopionym masłem (powstanie konsystencja mokrego piasku), rozdzielić pomiędzy papilotki i docisnąć np. kieliszkiem.

Czekoladowo – pomarańczowa masa serowa:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (ale nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie odstawić do przestudzenia.

Do miski przełożyć twaróg, jajka, cukier puder, wsypać budyń czekoladowy, startą skórkę z pomarańczy, a także dodać roztopioną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników, ale nie dłużej. Potem gotową masę przelać do papilotek, na spód z ciasteczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 30 minut. Następnie ostudzić i schłodzić w lodówce.

Krem dyniowy:

Puree z dyni, a także serek mascarpone przed ubiciem muszą być mocno schłodzone.

Wszystkie składniki przełożyć do miski i ubijać do uzyskania gęstego kremu. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i udekorować serniczki. Na koniec wierzch posypać startą czekoladą deserową. Potem schłodzić.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *