Kasza manna z bananami i sosem tahini


Kasza manna na mleku to smak mojego dzieciństwa, często jadłam ją polaną sokiem malinowym. Niestety odeszła w zapomnienie…

Przygotowanie kaszki nie zajmuje dużo czasu i jest naprawdę proste. W kilka minut można zrobić pożywne i smaczne śniadanie. Warto urozmaicić ją ulubionymi owocami, dżemem, sokiem, orzechami itp. Dzisiejsza wersja jest z bananami oraz sosem na bazie pasty tahini z dodatkiem syropu klonowego, soku z cytryny i małej szczypty soli.

Kasza manna z bananami i sosem tahiniKasza manna z bananami i sosem tahini

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub cukru, miodu, syropu z agawy)

Sos tahini:

  • 1 łyżka pasty tahini
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • tyci szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 banan
  • 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca

Przygotowanie:

Składniki na sos przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać.

Do garnka wlać mleko i wsypać kaszę. Podgrzewać i mieszać, aż zgęstnieje. Najlepiej za pomocą trzepaczki, żeby nie było grudek. Następnie wlać syrop klonowy i wymieszać. Przełożyć do miseczek, udekorować plasterkami banana, polać sosem tahini i posypać orzechami nerkowca.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Tosty francuskie z bananami i sosem orzechowym

Owsianka kokosowa z marakują

Budyń jaglany z mango i marakują

Smoothie bowl z mango, bananem i kardamonem

Owsianka z tahini i pomarańczami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *