Feta pieczona z figami, pistacjami i rozmarynem to świetny dodatek do kanapek, który pokochacie. Po upieczeniu feta staje się delikatna, miękka i łatwo ją rozsmarować na pieczywie. Jest przyjemnie słodkawa, zaskakująco pyszna!
Feta pieczona z figami i pistacjami – składniki:
- 200 g sera feta (oryginalnego!)
- 3 świeże figi
- 1 pełna łyżka posiekanych pistacji (niesolonych)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
Przygotowanie fety pieczonej z figami i pistacjami:
Na dno naczynia do zapiekania wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek, położyć ser feta, a po bokach pokrojone w ćwiartki figi. Całość polać resztą oliwy z oliwek i miodem. Następnie posypać rozgniecionym kolorowym pieprzem, posiekanymi pistacjami i rozmarynem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 15 minut. Podawać gorące ze świeżym pieczywem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: