Awokado zapiekane z jajkiem, suszonymi pomidorami i parmezanem to pomysł na oryginalne i smaczne śniadanie. Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga dużo czasu. Jeśli lubicie, wymieszajcie z suszonymi pomidorami odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku. Zachęcam do spróbowania 😉
Awokado zapiekane z jajkiem, suszonymi pomidorami i parmezanem
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 małe jajka
- 2 suszone pomidory (z zalewy oliwnej)
- 1 łyżka startego parmezanu
- posiekana natka pietruszki do posypania
- sól
- pieprz
Awokado zapiekane z jajkiem – przygotowanie:
Suszone pomidory odsączyć z zalewy oliwnej i drobno posiekać.
Awokado przekroić poziomo na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżeczki powiększyć trochę miejsce po pestce. Następnie oblepić wgłębienie suszonymi pomidorami i wbić jajko. Posolić i popieprzyć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut, aż białko się zetnie. Kilka minut przed końcem pieczenia wierzch posypać startym parmezanem. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z pieczywem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: