Tort Babci


Dzisiaj powrót do przeszłości, czyli przepis na tort, który robiła moja babcia. Krem zrobiony jest z ubijanych na parze jajek, cukru i ucierany z masłem. Jest w trzech smakach: kawowym (z mielonymi ziarenkami kawy), kakaowym i cytrynowym. Pyszny… chociaż dosyć kaloryczny, ale co tam… 😉

Tort Babci

Tort Babci

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 kostki masła (po 200 g)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki kawy mielonej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 5 łyżek wódki

Do nasączenia:

  • 3/4 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Biszkopt:

Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160′C (termoobieg) przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka.

Krem:

Jajka z cukrem ubić na parze (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po 2 łyżki ubitych jajek z cukrem oraz wódkę. Masę ucierać, aż składniki się połączą i krem będzie miał aksamitną konsystencję.

Gotowy krem podzielić na trzy części (jedną troszkę mniejszą). Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kawę, a do najmniejszej kakao. Dokładnie wymieszać.

Składniki do nasączenia biszkoptu dokładnie wymieszać.

Wierzch biszkoptu wyrównać (jeżeli jest taka potrzeba), odwrócić „do góry nogami ” i przekroić na trzy części. Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu i rozsmarować krem cytrynowy (troszkę zostawić do dekoracji). Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć go i nałożyć krem kakaowy. Następnie kolejną warstwę biszkoptu, ponownie go nasączyć i rozsmarować na całym torcie krem kawowy. Udekorować pozostawionym kremem cytrynowym. Schłodzić.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

46 komentarzy do “Tort Babci