Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie
Składniki na 24 paszteciki:
- 100 g ryżu
- 250 g mięsa z rosołu (użyłam nóżki kurczaka)
- 1 średnia cebulka
- 2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g)
- 1 serek Apetina India
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
- 1 pełna łyżka świeżej kolendry
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- szczypta chili
- sól
Dip:
- 350 g jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
- szczypta chili
- około 1 płaskiej łyżeczki cukru
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- sól
Przygotowanie:
Ryż ugotować i ostudzić. Cebulę posiekać i przyrumienić na maśle. Do miseczki wrzucić drobniutko posiekane mięso, dodać ostudzony ryż, cebulkę, serek, imbir, chili i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą. Ciasto francuskie pokroić na 12 części. Na każdy nałożyć farsz, zawinąć zlepiając brzegi i z wierzchu ponacinać. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12-15 minut.
Dip:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i ewentualnie pieprzem.
Smacznego